Styczniowe warsztaty w Ogrodzie Potencjału już za nami. To było magiczne spotkanie, wypełnione zielenią, uśmiechami i pełnymi entuzjazmu rozmowami na temat ukorzeniania roślin zdrewniałych oraz sztuki sadzenia cebulek i nasion.

Pierwsza część warsztatów poświęcona była sztuce rozmnażania i ukorzeniania roślin zdrewniałych. Pod okiem naszego eksperta uczestnicy własnoręcznie obcinali w odpowiednim miejscu gałęzie topoli, wierzby, bzu i wielu innych, a następnie sadzili je w wcześniej przygotowanych doniczkach.

W drugiej części warsztatów skupiliśmy się na magicznej sztuce sadzenia cebulek i nasion. Dzięki praktycznym wskazówkom, uczestnicy mieli okazję zanurzyć się w procesie zakładania ogrodów pełnych kolorów i aromatów, które będą rozwijać się wraz z nadchodzącą wiosną. Każdy uczestnik stworzył również własną plantację szczypiorku, którą mógł zabrać do swojego pokoju i cieszyć się jej smakiem i zapachem w kolejnych tygodniach.

Co Wyróżniało Nasze Warsztaty:

• Zintegrowana Edukacja: Łączymy zabawę z nauką, inspirując dzieci i młodzież do aktywnego uczestnictwa w procesie ogrodnictwa.
  • Praktyczne Umiejętności: Każdy uczestnik zdobył praktyczne umiejętności, które można wykorzystać w swoim własnym ogrodzie.
  • Wspólne Doświadczenia: Wspólna praca nad roślinami i ogrodem sprzyjała budowaniu wspólnoty.

Co Dalej? To nie koniec naszych ogrodniczych przygód! Planujemy kolejne warsztaty i wydarzenia, aby kontynuować naszą misję inspirowania, ucząc o tajnikach natury i ogrodów.

Chcieliśmy również bardzo podziękować tartakowi w Skałce www.tartakskalka.pl, dzięki któremu mogliśmy zbudować drewniane skrzynie w których będą rosnąć wyhodowane przez uczestników rośliny.