Zajawka na życie

Główne cele

Wspieranie młodzieży w znajdowaniu własnego potencjału, autentyczności i wyborów życiowych opartych na własnych zasobach.

Redukcja stresu, dostrzeżenie i nazywanie własnych emocji.

Wzmacnianie ciała i jego akceptacja.

Poznawanie odpowiedzialności.

Jak to robimy?

Zajawka na życie oferuje zróżnicowane warsztaty w trzech filarach rozwoju:
Praktyczny

W tym segmencie uczestnicy uczą się o praktycznych aspektach życia codziennego i zawodowego: planowanie i sprawczość, spotkania z doradcą zawodowym, ukryte talenty (Testy Gallupa), przydatne umiejętności.

Fizyczno-ruchowy

Skupiamy się na świadomej pracy z ciałem: uczymy się regulować stres, dostrzegać emocje w ciele i na nie reagować, odzyskujemy dostęp do własnej spontaniczności i kreatywności, pogłębiamy kontakt z wewnętrznym „ja”, wzmacniamy i uelastyczniamy ciało.

Kompetencje miękkie

Rozwijamy umiejętności społeczne, emocjonalne, i komunikacyjne: pracujemy nad poczuciem własnej wartości, edukacją emocjonalną, szczerą komunikacją oraz ćwiczeniami behawioralnymi.

Do wspólnej pracy zapraszamy innowację, zabawę, dobrą atmosferę i autentyczność.

Działania

Warsztaty

W ramach projektu organizujemy serię warsztatów
z różnych dziedzin życia, gdzie młodzież może wyrażać się i uczyć w bezpiecznym środowisku.

Konsultacje z ekspertami

Uczestnicy mają okazję do konsultacji z doradcami zawodowymi i inspirującymi osobistościami.

Projekty społeczne

Zachęcamy młodzież do realizowania własnych projektów społecznych, co pomaga w rozwoju ich odpowiedzialności i inicjatywy. .

Obóz Zajawka na życie

Kończymy program obozem, gdzie uczestnicy mogą pogłębić i podsumować zdobyte doświadczenia. To możliwość do pogłębienia i podsumowania tematów, nad którymi młodzież pracowała podczas warsztatów. Obóz “Zajawka na życie” to przestrzeń, w której łączymy warsztaty, edukację, zabawę, czy aktywny wypoczynek. Wszystko w otoczeniu pięknej natury, uwalniając kreatywność, spontaniczność i doświadczając wspólnej przygody.

Edycje

Do tej pory zrealizowaliśmy dwie edycje programu w latach 2022 i 2023, zakończone obozami w "Jurty 4 Żywioły".
Ilość uczestników:

15 osób w każdej edycji